WSE Jokeh interjú – Hearthstone

Szentpéteri ,Jokeh’ Róbert adott nekünk interjút, amelyben betekintést nyerhetünk a hazai Hearthstone csapatok működésébe, és természetesen kitérünk a jelenlegi változtatások és meták elemzésére is.

Rettentő nagy troll tudok néha lenni

Elöljáróban, mit lehet rólad tudni? Hogyan kerültél bele az e-sport világába?

jokeh-Üdv! Szentpéteri Róbertnek hívnak, alias Jokeh, vagy egyszerűen a twitch-chat által kedvelt: Zsokénak. Szegedi Tudomány Egyetemen tanulok matematika szakon ( ami streamen nagyon sokszor nem látszik meg az elhibázott lethalokon 😀 ). Magával a játékkal még béta idején ismerkedtem meg, valami honlapot nézegetve már nem emlékszem, jó rég volt… de egyből tudtam hogy jelentkeznem kell a zárt bétára, amire kaptam is később kulcsot, így bekerülve a játékba.

Előtte is nagyon sokat zsugáztam HKK -val, rendszeresen jártam is versenyekre, csak sajnos eléggé kihalt a közösség, így abbamaradt és keresnem kellett más elfoglaltságot. Így jött a képbe a Hearthstone. Szóval már a játék előtt is volt fogalmam mi is egy TCG. Mivel már előtte is sokat kártyáztam versenyszerűen, így itt is ki akartam magam próbálni a mezőnyben, ugyanis nagyon szerettem volna versenyezni és megmérettetni magamat másokkal. Twitchen is elkezdtem nézegetni hogyan is játszanak az igazi profik, és szép lassan arénából kifarmoltam az első versenyképes paklijaimat (ami akkoriban egy midrange sámán és egy handlock volt) és elkezdtem járni online versenyekre.

Miután sikerült kiütnöm a legendet, rendszerint top 4-8ban végeztem nagyon sok versenyen. Nagyon sok hazai kompetitív játékossal ismerkedtem meg akkoriban (Roadota,Anti,Chain, WILD játékosok) de ezután volt egy 3/4 év kihagyásom kompetitív szinten, amit arénával töltöttem és sok belföldi stream nézegetésével a külföldi mellett, nem nagyon motivált a játék.

Majd tavaly nyáron kezdtem újra sorra a legend kiütéseket és a kompetitív szintet egy nagyon fontos projekt mellett, ami nem más volt, mint a streamelés. Az ötlet egy unalmas nyári napon történt, és amúgy is sok streamet néztem. Szerettem is azt a közösséget és rettentő nagy troll tudok néha lenni, így gondoltam belekezdek én is a streamelésbe.

Ezután egy pár hónappal keresett meg Anti, a WSE csapatkapitánya, hogy csatlakozzak hozzájuk, mert szükségük lenne egy tagra. Egy kis gondolkodás után elfogadtam, és lassan már fél éve bővítem a csapatot. Innentől kezdve kerültem be úgymond a magyar esport világába.

WSE_logo

Hogyan kell elképzelni egy HS-csapat működését? Egymás ellen teszteltek paklikat? Együtt készültök fel versenyekre?

-Így van, én vagyok a 4. Csodaszarvas tag, az előbb említett csapatkapitány és ugye a WSE alapítója; Roland vezetésével, aki igyekszik minden támogatást megadni a tagoknak. Szinte mindent megbeszélünk; a leendő versenyeket, a legújabb paklikat, esetleg lineupokat egy csapatversenyre (ami manapság egyre több van), metaelemzés, ki-mivel játszik épp a ladderen, mivel érdemes top 100-on belül játszani, kit érdemes nézni streamen…szóval szinte minden információt.

Emellett, ha van időnk egy-egy solo verseny előtt egymás ellen is tesztelünk és megnézzük, hogy a  paklijaink hogyan szerepelnek a nem annyira jó matchupok ellen, mennyire konzisztens a dekkünk, vagy mit hozhatnak az ellenfeleink és arra mivel készülhetünk, stb. Szóval elég sok mindent együtt csinálunk… 😀

Hogy mi a befutó? A vak is látja, hogy a sámán.

Milyen eredményeket értél már el? Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

-Annyi versenyen nem indulok már, mint régen, a korlátozott időm miatt, így nincs annyi eredményem mint csapattársaimnak. Inkább a streamelést és a kasztolást szoktam én végezni, de még ennek ellenére is sikerült behúznom egy 3. helyezést a télen megrendezett Szegedi Fireside Gathering-en, a számtalan ipon, mondocon, esl top8-ak mellett.

Már javában alakulgat az új meta a Whisper megjelenése óta. Ahogy megjelent a top1 Sámán pakli, már elkészültek a counter-deckek is. Mi most a befutó szerinted?

-Szép lassan kezdi kiforrni magát a meta, de azért még messze vagyunk attól. Én minimum 1 hónapra számítok. Hogy mi a befutó? A vak is látja, hogy a sámán. Túl sok broken lap jött hozzá és szinte semmit nem vesztett a standrad megjelenésével, egyedül a Crakle-t, amit még orvosolni is lehet. Ilyen lapokat, mint a Flamewreathed Faceless (4ért 7/7) rendkívül nehéz kezelni, főleg hogy a Big Game Hunter nerfelve lett. Emellett még nagyon sok jelentős kártyát kapott.

Viszont sok pakli kezd felkapaszkodni a tier 1 pozícióba. Az egyik személyes kedvencem az N’zoth paladin, ami a túlélésre apellál majd egy N’zothos körrel befejezi a célpont szenvedését (egyik kedvenc paklimmá vált eddig a kiegészítőben). Nem rég játszottam, nem is keveset, a mostanában kialakult C’thun warrior-ral (sjow a megalkotója), amivel rettentő jó winratem volt. Nagy tért kapott még a druid is, a combo nerfelve lett jogosan, de ehelyett új fajta stílusok jöttek létre, például a C’thun szinergiára építő vagy éppen a Kolento-féle ramp druid, vagy a gyors és olcsó beast druida. Top paklik közé lehet sorolni még az új tempo mage-t, ami hasonlít a régihez, csak egy Yogg-Saronnal a végén egy olyan utolsó mentsvár lehet, hogy ha már minden kötél szakad és már a fogunkat köpködjük akkor még ő tehet valamit az ügy érdekében.Yogg-Saron

Mely kasztokat favorizálod? Milyen koncepciók a kedvenceid metától függetlenül?

-Időtlen idők óta nagyon szeretem a warlockot és a maget. Mindkettő egy olyan kaszt, amik a dekktípusok széles skáláját megmozgathatják. Míg a warlocknál, aggrótol kezdve Reno-n keresztül a handlockig bármi jöhet (a játék legjobb heropowerjével karöltve) addig a magenél is szinte elmondható ugyanez (a heropowert leszámitva ). Mellé brutál erős és univerzális spellekkel, amik sokban színesitik a játékot, némi fiesztával (Cabalist’s Tome). Ezek mellett szívesen játszok paladinnal is. Mindenfajta stílusra vevő vagyok, de alapjáraton jobban szeretek egy picikét pörgősebb meccseket játszani.

A Standard és a Wild formátumot egyaránt játszani fogod? Szerinted jó ötlet volt két játékmódot csinálni rankeden belül?

-Elsősorban standard formátumot fogok játszani. A Wild olyan nekem, mint valami casual, nagyon ritkán fogok visszamerészkedni a secret paladinokkal teli pöcegödörbe, a rák bugyraiba. Nem preferálom a két játékmódot, bőven elég lenne a standard, nem sok értelmét látom a Wildnak. Még persze bármikor dönthetnek úgy Ben Brode-ék, hogy lesz valamilyen Wild verseny is.

A kezdőbbeknek milyen olcsón kraftolható de versenyképesebb paklit ajánlanál?

-Nagyon sok jó és olcsó deck van jelenleg, ami ütőképes lehet (persze a meta még nem teljes). Legtöbb ilyen dekk aggro, a paklik ezen típusa a legolcsóbb. Alapjáraton, ugye egy controll rendszeresen játszik sok legendás lappal, amit nem nagyon engedhet magának egy kezdő játékos. Egy pár ilyen dekk, ami segíthet nekik létrázni pl.: Zoo, Face sámán, midrange sámán, agggro paladin, esetleg az új beast druida és az öreg arcvadász (facehunter).

warlock-zoo

Szerintem nagyon jó úton haladunk

Sokat szoktál streamelni is. Inkább oktató vagy szórakoztató jellegűek az adásaid?

Így van, közel 1 éve kezdtem el ezt a nemes ipart, igyekezve minden héten adást tartani. Hogy milyen is egy jó Zsoké stream? 4Head ez egy nagyon jó kérdés, leginkább szerintem a kettő között van. Egy kicsit a szórakoztatás felé dőlve, de rendszerint, ha nem vagyok nagyon fáradt, a playeket és a gondolatmenetet is elmagyarázom. Főleg ha arénát játszom, mert az nagyon sokat segíthet egy kezdő játékos számára.

Jelenleg milyen kilátása van egy Hs-játékosnak Magyarországon? Megéri felkutatni és nevezni a hazai és külföldi versenyekre?

-Az esport egyre törekszik fel szerény kis hazánkban, de még mindig nagyon le vagyunk maradva a környező országokkal szemben. Főleg Hs terén, aminek még kell egy kis idő amíg befut úgy, mint a LoL vagy a CS:GO. De szerintem nagyon jó úton haladunk ehhez, hiszen egyre több verseny van és nő a támogatása a játéknak.

Az egész türelem, idő és legfőképpen összefogás kérdése. Szóval ezek alapján elég nehéz elindulni egy esport játékosnak országunkban, de mindenképpen megéri. Ehhez nagyon sok lelkesedés és türelem kell, és a játék és a hozzá tartozó community iránti szeretet, a támogatás elvárása nélkül. Ha belefér az idődbe és az anyagi kereteidbe akkor mindenképp megéri meglátogatni egy hazai versenyt, még ha csak nézőként is. Saját tapasztalataimból mondom, baromi jó a hangulat, még ha meg is aláznak az első pár körben 😀

Pár ilyen hazai verseny pl.: a Barcraft, Szegedi fireside gathering, Lumina, Legends of the Stormcorner. Aki teheti az jöjjön el.

Külföldi verseny ugye szinte csak online jöhet szóba. Mert elég nehéz lenne elutazni Kubába egy kicsit oroszmakaózni a helyiekkel. Ezek a versenyek leginkább azoknak jók, akik gyakorolni akarnak és megmérettetni magukat másokkal, fejleszteni a versenytudást, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Ezek a versenyek inkább haladó/profi játékosoknak vannak kitalálva. Ha van időm, indulok a legtöbb versenyen, de mostanában egyetem mellett nem sok időm marad, örülök ha streamelni tudok.

Mik a terveid, céljaid, ami az e-sportot illeti a jövőre nézve?

-Háát nem nagyon szoktam ekkora távlatokban gondolkozni, de pár kisebb célom nekem is van. Ilyen például a sub gomb elérése twitchen. Streamen kívül nagyon sok versenyre szeretnék eljutni itt hazánkban, és támogatni ahogyan csak tudom a community-t(például több alkalommal is kasztoltam a magyaresport TV-nek). Persze versenyeken is jó lenne szép helyezéseket elérni mind egyénileg és mind csapattal.

Nagyjából ennyi lenne, várok mindenkit a streamen, köszönöm szépen a lehetőséget.


Jokeh stream: https://www.twitch.tv/jokehhs
Wonder Stag e-Sports Facebook: https://www.facebook.com/WonderStag


Ajánlott cikk:

WSE Racket – interjú

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek