,,Túl empatikus vagyok" – Interjú Tenke Csabával

A legnagyobb hazai Animés Facebook csoport vezetőjével, Tenke Csabával készítettünk interjút. Személye megosztó, ahogy az lenni szokott a szűkebb, ám nagy létszámú közösségeknél. Állandó aktív jelenléte, szókimondása miatt sokszor éri őt kritika, mégis rengeteg munkája és ideje van a csoport vezetésében és az Animék népszerűsítésében. ,,Szurkálódásai” nem indokolatlanok pedig, Csaba úgy érzi, hogy az Anime fan!!! egy nagy család, így próbál vigyázni annak minden tagjára.

tenke_csaba

,,Nem tudom megfejteni mi is az életem értelme”

Mikor és mivel indult az Animék iránti rajongásod?

-Kétségkívül a Dragon Ball-al és a Grimm legszebb meséivel. Bár akkor nem tudtam még, hogy animéről van szó, és azt sem tudtam, hogy mi is az, ennek ellenére minden japánok által készített mű érdekelt. Amit akkor még a rajzolási stílus miatt ismertem csak meg. Akkor lehettem egyébként 4 éves, hogy pontosan válaszoljak a kérdésre. Akkortájt jött ki a Sailor Moon is.

Miért alapítottad meg az Anime Fan csoportot?

-A csoport 2011, május 16-án alakult. Nem én alapítottam, hanem egy nagyon jó barátom, Andi. Akkor még baromira családias légkör volt. Én olyan 50 fő körül lettem addolva.

Az elmúlt időszakban mondhatni, elszabadultak az indulatok, és rendszerint látni csapaton belüli vitákat, ami elkerülhetetlen ilyen nagy létszámnál. Ennek következménye lett, hogy kerestél magad mellé moderátorokat?

-Dehogyis. Nem ez az oka. Emberből vagyok, rengeteg projektbe kezdek idén, illetve illene egyenesbe tennem az életem. Aztán ezen az nem segít, ha nem tudom megfejteni mi is az életem értelme, egyáltalán van-e számomra ilyen. Félek, hogy ennyi minden mellett nem jutna elegendő idő a csoportra és tagjaira. Illetve kellett egy impozáns jégkockatartó rák és egy loli a staffba.

Tenke-Csaba

Te magad is sokszor kritikusan állsz műfajokhoz, Animékhez, aminek hangot is adsz a csoportban, amik vitát generálnak olykor. Miért ilyen fontos neked, hogy ki mit szeret? (gondolok itt a hype-animékre)

-Nekem egyáltalán nem fontos, ki mit szeret és ki mit néz. Ez a dolog persze csak addig él, amíg nem akarja a számára kedvenc animéjét letuszkolni a torkomon. Ennek ellenére, mindennek adok egy lehetőséget. Az, hogy a fő hype-huszárokat meg piszkálom és bosszantom, annak az az oka, hogy próbálom érvelésre és érdemi vitára nevelni őket, de sokkal inkább sarkalni, mert bosszant, hogy képtelenek érveket használni az animéjük/kedvenc dolguk megvédésére.

Válaszaidból, illetve előzetes beszélgetésünkből kiderül, hogy ez nem csak egy csoport, amiben csak egy admin vagy… összetett kérdés következik: Mit jelent neked a csoport?

-Erről sokat tudnék mondani, de megpróbálom nagyon rövidre fogni. Egyszerre család, hobbi és feladat.

Család azért, mert bár nem ismerem sokukat, azzal hogy belépnek és a csoport aktív tagjaként életet visznek oda, így az én életemre is befolyással vannak, néha pozitívan, kicsivel többször negatívan. Én nagyon sokszor örömmel olvasom a sorokat, mikor valaki kiírja a boldogságát, az közössé válik olyankor. Túl empatikus vagyok.

Illetve nagyon könnyű becsajozni…viccen kívül….minden párom a csoportból került elő.

,,Vigyázni fogok a csoportra”

A hobbi az szerintem magától értetődik. Anime fan vagyok én is, bár nem annyira magas szinten álló, és nem is trendkövető.

Feladat pedig azért, mert megígértem még Andinak, hogy vigyázni fogok a csoportra, annak tagjaira és magamra is… mondjuk utóbbi nem mindig jön össze, de rossz szokásom, hogy minden ígéretet amit teszek, betartom. Maximum kések vele egy kicsit, de maradéktalanul betartom. Az ígéret dolog egyébként nem csak Andi felé köt, hanem a csoport felé is.

Volt egy nagy staff váltás, amikor bánatomra meg kellett válnom pár admintól, mert vagy nem tették a dolgukat, vagy totális diktatúrába torkollott amit produkált az adott egyén. Akkor ígértem meg a tagoknak és magamnak is, hogy ameddig csak tudom, csinálom és folytatom a csoport irányítását és noszogatását. No meg építgetését… az, hogy mi vagyunk a legnagyobb magyar animés csoport, szerintem megválaszolta azt a fel nem tett kérdést is, hogy mennyire gondolom komolyan.

Mennyire van kihatással a magánéleted a csoport vezetésére, és fordítva? Mennyi idődet veszi el az Anime Fan?

-Sajnos eléggé kihatással van és sok időmet is elveszi. Ezáltal ez egy kétélű karddá válik. Rengeteg érdekes és jó embert ismerek meg a csoport által, rengeteg helyen és programon is járok miatta és mint fentebb említettem, párt találni is egyszerű vele. Negatív oldala is van persze, napi szinten 30-50 levélnél kevesebbet nem igen kapok. Jönnek negatív kritikák is, amik annyira minősíthetetlen hangnemben érkeznek, mintha egy 4 éves a homlokával pötyögte volna. Ezeket emiatt sem tudom komolyan venni. Sokukra nem is reagálok, ha igen, akkor is kedvesen és szépen, ezzel még jobban bosszantva a kisgyerekeket. De persze jön rengeteg építő kritika és meglepő módon rajongói levél is érkezett már.

anime-gif

Mik a tervek? Van komolyabb cél a csoporttal? Esetleg magánemberként is szeretnél hasonló irányba terelődni?

-Hamarosan, ha a világmindenség is úgy akarja, jön egy AF season 7 cinematic. Egy 5-10 perc közötti kisfilm, kedvcsinálónak. Aztán persze, ha lesz rá ember, helyszín és erőforrás, lehet, hogy egy egész-estés filmet is bevállalunk.

Csoporttal komolyabb célok? Az ország legjobb hangulatú csoportjává akarom tenni, ahol szólásszabadság van, abban az esetben, ha képes vagy kifejteni a véleményed normálisan. Bánatomra semelyik másik magyar animés csoportban nem lehet normális és kifejtett, de negatív kritikát leírni (ezért is a legjobb hely szerintem az AF, országos szinten).

Magánéleti szempontból nagyon képlékeny az egész. Az fix, hogy szeretnék komolyabban ráfeküdni a mozgóképalkotásra, a YouTube-ra és továbbképezni magam. Ha minden igaz, FunDub-olni is fogunk. Persze nem profi munkák lesznek ezek, hanem poénra vett dolgok. A stúdió épül, és nem lenne rossz kitanulni a hangkeverés tudományát, ha csak hobbinak is, de élvezhető szintre legalább. Emellett az állandó kommunikációs partnerekkel tartani a kapcsolatot és új barátságokat kiépíteni. Jelenleg ennyi.

,,Fejükbe szállt a dicsőség”

Mára számtalan nagyobb létszámú csoport és oldal van, anime vonalon. Nyilván nagy az átfedés, de valóban ilyen sok embert mozgat meg az animék világa hazánkban?

-Sok embert megmozgat, de sokuk csak divatból animés. Az ,,Otakuk” 90%-a ilyen. Ezért is bántják őket a nem animések és az animések is egyaránt. Ezért van ennyi nagy csoport. Kidobálják őket mindenhonnan, ezért van, hogy saját csoportot akarnak, ahol kiélhetik magukat. Persze ezek vagy nagyon rossz légkörű ,,rezervátumok” vagy csak csendben kihalnak. Az oldalak meg általában ontják magukból a kaksit. Példát is tudnék mondani erre, de nem fogok. Tőlünk indultak, akkor még tényleg jó kis oldal volt. Elértek 5 számjegyű követőt és a fejükbe szállt a dicsőség, azonnal zuhanni kezdett a minőség. Ez az összes nagy magyar animés oldalra és csoportra egyaránt igaz. Ezért is iratkoztam le minden nagyobb magyar animés oldal hírfolyamáról. Sajnos AF adminként ez nem ment meg a virtuális fekáliától.

Mennyire van kapcsolat, összetartás a többi Anime oldal és csoport között? Ismeritek egymást? Vannak közös tervek? És miért nincs? 😀

-Ez egy jó kérdés. Van is, meg nincs is. Mindenki magáénak érzi a rajongó tábort. Én legalábbis azt tapasztaltam, hogy a csoportok nagyja úgy viselkedik, mint valami tartomány vagy régió. Ha ez így van, akkor az Anime Fan !!! … Japán. Ahogy látom, innen indult minden és ismerem az adminok többséget.

Én meg vagyok az a szamuráj, aki rendet próbál tartani a magukat shogunnak érző adminok és moderátorok között…viszont baromi nehéz. Mintha katana-val próbálnál leszedni egy bombázót a földről.

tenke_csaba

Melyik a top 5 Anime, amit mindenkinek ajánlanál, a Naruto-n kívül természetesen 😀

-Először talán a Méz és lóherét ajánlanám. Amikor műsoron volt, teljesen magamra találtam benne. Jópofa és bár school-life anime, az egyetem/meló vonal kiegészíti, hogy életszagú legyen.

Másodjára a Watashi ga Motete Dousunda-t ajánlanám. Egy fujoshiről szól…aki akár a húgom is lehetne. A bátyj figura totál én vagyok benne, egy mocskos troll. Az egyetlen hárem anime, amit szívesen néztem, pedig tudtam hogy az, és eleve kritikusan néztem. Van egy atmoszférája, az szent.

Harmadik a Jellyfish Princess, mert a normál emberi kapcsolatokról szól, illetve teljesen kiégtem rajta, persze jó értelemben. Van benne mangakától kezdve, politikusokon át…medúzáig minden….ja meg van benne egy crossdresser is aki, hetero. PlotTwist.

A negyedik a K project, amit én akkor néztem meg, mikor már lement a hype. Vannak hibái, de közel a legkedvesebb történetet meséli el a szeretetről és a baráti hűségről. Az elején azt hittem, hogy valami széttápolt 8 éveseknek szánt fanservice lesz… de örömömre szolgált, hogy nem tartalmaz ecchit… így visszagondolva… egy deka sincs benne.

Végül a Grimm legszebb meséi, ez egy 87-es anime, amit nem kell bemutatni. Sok ismert történetet dolgoztak fel a japánok. A vicc az, hogy évekig néztem és halvány lila gőzöm sem volt arról, hogy anime. Olyan 7. körül jegyezte meg egy másik cimbim, hogy ,,Te figyeljmán’ az nem kanji ott?” Egyébként mostanság vettük elő újból, mert meghallottuk valahol a zenéjét… és Jézusom… ezt komolyan gyerekeknek csinálták? És én ezen miért nem paráztam… totál para hangulata van.

,,Talán ez az álmom maradt még meg”

Végezetül: Mi a legnehezebb és a leghálásabb a csoportod vezetésében?

-Adminnak, nagytestvérnek és embernek lenni. Nehéz úgy vezetni egy ekkora közösséget, hogy az értékrendem az emberek nagyjával nem egyezik, gondolva itt az ecchitől kezdve a lolifanokra és a történettel nem rendelkező, de jól kinéző alkotásokra fanjaira.

Én nem ehhez vagyok szokva és nekem nagyon hiányzik az, ami régen volt. Néha ezért szoktam ,Admini hisztiposztokat’ kitenni. Bennem ilyenkor végigfut a gondolat, hogy ezek igazi emberek, vagy csak jó algoritmussal rendelkező MI-k, akik csak vannak, hogy legyünk többen a sok normális tag mellé.

Régen lehetett lelkizni, órákat beszélgetni és társai. De ez a társaság, már nem kíváncsi a másik nyűgjére, se arra, hogy mi az oka annak, hogy nincs kész a felirat a futó animéjéhez/mangájához. Csak megy a hiszti, hogy csináljátok, mert nem tudom folytatni. Ettől kapok idegrángást…sok országban PÉNZT kérnek el ezért a szolgáltatásért… itt meg teljesen ingyenes.

Ez belül fáj. Régen toleránsabbak voltak, tényleg egy nagy család voltunk. Remélem ez hamarosan újból valóság lesz. Talán ez az álmom maradt még meg.

Köszönjük az interjút!


Anime Fan!!! Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/166826673378381/


Ajánlott cikk:

CHIHAYAFURU – Ajánló

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek