Tanulj ingyen a világ egyik legjobb Soraka játékosától

,,Ő csak support, ez a dolga”

Horváth Gergő, alias RutinPapa az egyik legjobb Soraka játékosként van számon tartva a LoL világában. Szeretné tudását továbbadni azon hazai support játékosoknak, akik komolyan fejlődni szeretnének. Most egy szerencsés érdeklődő ingyen kaphat oktatást Gergőtől. Erről, és a támogatójátékos létről kérdeztük ki a jelenleg Diamond 1-ben játszó RutinPapát: 

rutinpapa

Mióta játszol a LoL-al? Mikortól kezdted komolyabban venni a játékot?

-A játékot három és fél éve kezdtem el, a barátaim vettek rá, hogy próbáljam ki, természetesen már az elején magával ragadott a varázsa, amiért azóta is játszok vele. Maximalistának tartom magam és a célom a fejlődés volt. Vannak játékostársaim akikre felnézek, és az ő szintjüket próbáltam elérni, az motivált, hogy egyszer én is azon a szinten legyek, amit ők már elértek.

Hogyan alakult ki a support mainelésed?

-Egész életemben mindenkinek igyekeztem segíteni, valahogy így nevelkedtem. Amikor megláttam, hogy ilyen szerep is létezik, el sem tudtam mást képzelni, csak azt, hogy ezt a játékban is kamatoztassam. Egyre jobban megismertem a support karaktereket, valóságosan beleéltem magam a szerepbe, talán ez is segített a fejlődésben.

Mi a leghálásabb és a legnehezebb dolog támogatóként?

-A leghálásabb dolognak azt tartom, ha mások is elismernek. Kisebb szinteken soha senki nem dicsért meg, hogy ügyes voltam, mindenki csak azt hajtogatta: ,, ő csak support, ez a dolga.”, és ez elszomorított. Ahogy egyre többet játszottam, figyeltem a hibáimat, fejlődtem és hamarosan nem hagyták figyelmen kívül azt, hogy én is létezek a játékban és érek valamit. Ez az érzés volt számomra a legédesebb. Amint már említettem, szinte semmibe veszik az elején az embert, annak ellenére, hogy rengeteg dolog hárul a supportra (természetesen karaktertől függ) például a carry megvédése, megfelelő időpontban megfelelő helyszínnek rálátás biztosítása és még napestig sorolhatnám. Ki kell tartani addig, amíg elismerik az embert és végül kiemelkedhet.

A legnehezebb dolognak azt tartom, hogy figyelmen kívül kell hagyni a negatív rosszalló kritikákat (természetesen az építő jellegűeket pedig elfogadni) és tovább gyakorolni, amíg ezek a dolgok reflexből nem jönnek.

,,Kifejezetten fontos szerep a játék során, amikor a carry megvédésén múlik a meccs”

Soraka mellett, kik a kedvenceid?

-Az igazat megvallva, nagyon szeretem még a hasonlóan úgynevezett peelelős, tehát carryt védelmező supportokat, mint Braum, Janna vagy Nami. Óriási kedvencem még Thresh, mert szinte minden szituációban kitűnően megállja a helyét és hasznos tagja a csapatnak.

Az nagy általánosságban igaz, hogy fontos milyen támogatót hozunk milyen lövészhez. De mennyire számít egy supportnak követnie a meta alakulását magasabb divíziókban?

-Mostanában nem játszom Sorakával (ami hihetetlen dolog, néhány stream nézőm biztos rácsodálkozik erre), mert úgy érzem túl gyenge az ösvényfázis egy hasonlóan ösvényfázisban gyengébb lövésszel. Összegezve, a felsőbb divíziókban nagyon számít a meta, még supportként is, kifejezetten fontos szerep a játék során, amikor a carry megvédésén múlik a meccs.

Meglepően sok támogatójátékos van hazánkban (kivétel, amikor meccskeresés van 😀 ). Szerinted legtöbbször megalkuvás ez a pozíció?

-A játék elején, pontosabban a tanuló fázisban mindenképpen megalkuvásnak gondolnám. Magyarországon rengeteg olyan ember van, aki inkább elfogadja az “unalmasabb” pozíciót a vita elkerülése érdekében, amit nagyon pozitívnak találok. Amint játszottunk pár meccset supportként és nem adtuk fel egy-két rosszabb meccs után ráérzünk arra, hogy ez a pozíció a legjobb a világon( az én véleményem szerint). Ha jól irányítunk, egy játékot is megnyerhetünk vele.

Térjünk rá a meghirdetett tanításaidra, amit az eSports Horizon oldalán fogsz tartani. Kiket, milyen divíziókban vársz leginkább?

-A szintet mindenképpen a leckékhez mérném. A support pozícióval kapcsolatban mindenkit szívesen tanítok, egészen gyémánt 2-3 divízióig. Azért tudom ennyire pontosan mondani, mert a felsőbb divíziók között már hatalmas különbségek vannak, és úgy érzem, hogy mindig van mit tanulnia az embernek. Leginkább bronz és arany divízió között számítok érdeklődőkre, mert ők érezhetik azt, hogy apróbb segítséggel felsőbb ligákba juthatnak. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem várok egy-két magasabb divízióban lévő játékost, minél magasabb szintű a tanuló, annál jobban belemélyedhetünk a stratégiai és mechanikai kérdésekbe, amelyek igazán izgalmasak lehetnek.

,,Ha egy alacsonyabb szintű támogatójátékost látok, általában csodálkozok, hogy jó mechanikával és stratégiával rendelkezik a szintjéhez képest”

Hogyan kell elképzelni az órák menetét?

-Az óráknak természetesen vannak előkészületei. Az oldalra regisztrálni kötelező ahhoz, hogy valaki megtekinthesse az adott képzéseket (gondolok itt tartalomra, árra, és időtartamra), ezután pedig tud pénzt feltölteni, paypal vagy bankkártya segítségével. Ha ez megtörtént, jelentkezhet egy edzésre, ami általam elfogadásra kerül, majd megbeszélünk egy időpontot, amely mindkettőnknek megfelel.

Az összes edzés célja, hogy minél többet fejlődjön a játékos, ezért igyekszem minél személyesebbre csinálni azokat, tehát a menüpontokat rugalmasan változtatom, amennyiben ez szükséges. Nem szeretném azt tanítani, amit már kívülről tud a tanuló. Az edzésmenet átbeszélése után következik maga az edzés. Itt nagyjából a menüpontokon megyünk végig, amelyet megvásárolt az adott játékos. Az edzés, ahogy már említettem flexibilis, kifejezetten személyre szabott.

Legtöbbször elmondható, hogy supportként nehéz carryzni egy mérkőzést. A játékos fejlődése ezért talán nehezebben mérhető ranglépésekben. Miben fog meglátszani a javulás, ha valaki órákat vesz tőled?

-Én is azt állítom, hogy supporttal ranglétrát mászni nagyon nehéz, rengeteg kitartás, és tanulékonyság szükséges hozzá, talán ezért is van, ha egy alacsonyabb szintű támogató játékost látok, általában csodálkozok, hogy jó mechanikával és stratégiával rendelkezik a szintjéhez képest. A játékot két részre bontanám: mechanika és stratégia. Mechanikai részeken csak tanácsokkal és tippekkel tudok szolgálni, amit a játékosnak maga kell, hogy begyakoroljon. A stratégia viszont teljesen más, ott elméletben kell, hogy meglegyen a játék. Erről is folyik általában az edzés első része. Azon a véleményen vagyok, hogy az edzés során mind a két részét fejleszteni tudjuk, amivel könnyebben kerülhet magasabb divízióba, illetve hatékonyabban játszhat az adott tanuló.

soraka-gif

Teljesen különböző karakterek / tárgyválasztások kellenek a kis és nagyobb divíziókban egy supportnak? Más játékstílust is tanítasz a szintekhez mérten?

-Természetesen a tárgykészlet nagyban függ az ellenségtől, de hasonlóan a saját csapatodtól is. Tárgyválasztás előtt mindenképp végig kell gondolni, hogy mit, miért veszel, és milyen sorrendben. Persze egy játékos alap játékstílusát nem szeretném megváltoztatni, csak végszükség esetében. A játékstílus leírja az adott illetőt is, ahogy játszik, ez szerintem mindenkinek egyénileg kell, hogy sajátja legyen. De nagyobb divíziókban vannak kihagyhatatlan mozgási/viselkedési formák, például egy Jannával nem ugorhatok az ellenségre lvl1-en, pajzzsal rendelkezve, hacsak nem valami extrém szituáció áll fenn (kivételek mindig vannak, ezek erősítik a szabályt).

Biztos lesz érdeklődő, aki tanulni akar és valóban fejlődni. De tart már ott hazánkban az esport szerinted, hogy fizessenek is ezekért?

-Magyarországon az esport nagyon fejlődő ágazat, szinte mindenkit érdekel és úgy gondolom, aki igazán tanulni szeretne, az fizetne is érte, de ezért az összegért nyilván megfelelő minőséget kell biztosítanunk a tanulóknak.

Mindenesetre most egy ingyen órát hirdettél meg, amit egy szerencsés játékos nyerhet meg. Hogyan lehet rá jelentkezni?

-A jelentkezés menete egészen egyszerű, az eSport Horizon weboldalán regisztrálni kell, majd a facebook oldalamon azt a bejegyzést kell lájkolni és hozzászólni a saját játékbeli nevünket leírva, amivel meghirdettem a nyereményjátékot. Sok sikert kívánok mindenkinek!

Köszönjük az interjút, sok sikert neked játékosként és tanárként is egyaránt 😉


Ajánlott cikk:

Sorozatok és filmek ihlette hőskinézetek – Kata in Wonderland –

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek