,,Szeretnék ezzel foglalkozni életem végéig” – Suisen

Horváth Lívia ,Suisen’ 18 éves cosplayer. Komolyabban csak egy éve foglalkozik a cosplay készítéssel, de azóta már több versenyen és rendezvényen is találkozhattunk vele. Kérdeztük őt a terveiről, a cosplayereket ért sztereotípiáról, valamint kiderült, hogy a krumpli, számára nem csak egy étel…

suisen

Hogyan kerültél bele a Cosplay világába?

-Régóta szerettem az animék világát, de akkoriban nem tudtam hogy létezik rendezvény, ami ezen alapul. Majd 2012-ben egy iskolatársam hívott el és mentünk a Nyári MondoCon-ra. Ott láttam  cosplayereket és első látásra szerelem lett. Így innentől minden rendezvényen részt vettem és a vett cosplayről áttértem a saját készítésűre.

Mi motivált arra, hogy ezek után te is elkezdjél cosplayezni?

-Az, hogy kiléphetek a szürke hétköznapokból és olyan hobbival foglalkozhatok ami nem hétköznapi.

suisen

Egy általános sztereotípia az emberekben, hogy minden cosplayer magamutogató. Mit jelent számodra cosplayben megjelenni egy rendezvényen?

-Ez igaz. Szerintem, ha egy karakter úgy néz ki, hogy magamutogatós és azt szeretné cosplayezni, legyen. Maximum ami túl erősen “látványos” azt csak magának vagy az oldalára feltöltve nézem jó szemmel, mivel ott olyanokkal osztja meg, akik emiatt követik. Egy szinten mindenki magamutogató, hisz ez a lényeg. Egy ruhát magunkon mutatni eljátszva. Az már egyéni döntés ki mennyit mutat meg magából. Számomra egy rendezvény egyenlő egy vizsgával, ahol megnézem hogy mennyire is sikerült átvennem és megcsinálnom a karaktert. Persze ez csak a szigorú versenyzős szemmel.

Más bőrébe bújni és kiszakadni a szürke hétköznapokból, olyanokkal együtt lenni, akiknek hasonló az érdeklődése.

Általában fontos számodra mások véleménye? Legyen az idegen, vagy barát/család.

-Igen. Túlságosan is. Általában pozitív véleményeket kapok, de voltak már szidó, leszóló pletykák és vélemények. Minden kritikát elfogadok, ha megfelelően nyilvánítják ki. Hajlandó vagyok ezeket nem hidegen hagyni és befolyásolnak… igyekszem korrigálni 🙂

Mi volt a legjobb és legrosszabb élményed, ami cosplayerként ért téged?

-A legjobb… hm… van pár. Amikor megnyertem a Debreceni PlayIt-et. De igazából ha bárki megdicsér, vagy elismeri a munkám azok egyformán jól esnek. A legrosszabb… mikor otthon hagytam egy cosplay darabot és nem tudtam elindulni egy versenyen.

Mi a véleményed a hazai rendezvényekről és a versenyekről? Mi az ami még hiányzik, vagy változtatásra szorulna?

-A hazai versenyek sokkal kezdetlegesebbek és kisebb népszerűségnek örvendenek mint külföldön. A versenyzők száma, a nyeremény, a zsűrizés és a minőség sem olyan mértékű, mint külföldön. De ez általában mindennel így van. A kezdetekhez képest persze növekvő tendenciát mutat. És hiszem, hogy egyszer lesz olyan mint egy külföldi, nagyobb rendezvényé.

Van komolyabb, hosszútávú terved ezzel kapcsolatban?

-Igen. Mindenképpen szeretnék ezzel foglalkozni életem végéig. Kiegészítem még a cosplay fotózással és már egy cosplayes csoport alapítója is vagyok. Későbbiekben nem csak hobbi szinten. Nagyon szeretem és élvezem is csinálni, így sosem szeretnék megválni tőle.

Hol lehet veled legközelebb találkozni?

-Legközelebb a Cosplay Farsangon. Utána a Budapesti PlayIt-en és a Tavaszi MondoCon-on. De ha valaki a Meltdownba, Ingamebe, BarCraftban jár, néha ott is megfordulok ^^

suisen

Köszönjük az interjút! Jah igen… a krumpli… erről őt kérdezzétek 😉

16837892_1250931478276519_660746263_n


Suisen cosplay Facebook: https://www.facebook.com/Suisen-cosplay-225481270924309/


Ajánlott cikk:

Mit szabad – mit nem?! – Riot Arwyll

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek