RimWorld teszt – Élet a peremvidéken

Egy lakatlan, sivár világra kerülünk – a környezet, az itt élő népesség és a láthatatlan, megmagyarázhatatlan erők is rögtön munkába látnak, hogy ne maradjunk itt sokáig. A kérdés – készen állunk a túlélésre?

A tesztpéldányt a játék fejlesztőjétől kaptuk! Köszönjük neki!

A játék Steam-es adatlapja: http://store.steampowered.com/app/294100/RimWorld/

Első ránézésre végtelenül egyszerűnek tűnhet a játék – fogjunk három embert, akik más-más téren képzettek, dobjuk őket egy idegen bolygóra, és népesítsük be velük a környéket. Manapság a túlélőjátékok a reneszánszukat élik, soha nem volt olyan népszerű a műfaj, mint a 2010-es évek közepe és vége felé. A lázat talán a DayZ sikere indította be, ami után sorra érkeztek a túlélésre kihegyezett alkotások – H1Z1, Miscreated, Nether, ARK – és mind próbált valami egyedit vinni a témába. A RimWorld is ezek közé tartozik, de a többivel ellentétben itt nem egy személy túléléséről kell gondoskodni, és nem elsőszemélyes nézetből.

defenseline
Én magam, az Early Access hatalmas ellensége vagyok, de úgy éreztem, hogy a RimWorld érdemel egy esélyt. Miután a NoLife csatornáján a játék egy korábbi verziójáról láttam videókat, úgy döntöttem nekem is ki kell próbálnom, vajon milyen érzés egy kolónia igazgatása. Röviden? Piszok nehéz.

A cikk elkészüléséig körülbelül tizennégy kolónia futott át a kezemen, melyek a játék különböző stádiumában értek véget, többnyire az én hibáimból kifolyólag.

A játék kezdeténél három előre elkészített opció van: egy fejletlen törzs, egy hajótörött csapat és egy egyedüli felfedező irányítását vehetjük a kezünkbe. Utóbbi a legnehezebb, hiszen nincs olyan karakter, aki mindenhez tökéletesen értene, így a csapatmunka és a kolónia lakosságának változatossága kulcsfontosságú lehet.

Ezen kívül a játékosnak egyedi forgatókönyveket is van lehetősége létrehozni, plusz letölthet mások alkotásaiból is a SteamWorkshop-on keresztül.

A játéknak van egy nagyon jól felépített és több nyelvre is lokalizált tutorial része, ami elég részletesen bevezeti a felhasználókat a legapróbb trükkökbe is. Érdemes legalább az alapokat átfutni, különben az első pár száz kolónia sorra ki fog halni.

A mikromenedzsment hatalmas szerepet kapott – mi adhatjuk meg, hogy mely kolonisták milyen feladatokat végezzenek el, sőt azok fontossági sorrendjét is beszabályozhatjuk.

A cikk elkészülésének időpontjában pedig bővelkedünk a lehetőségekben – megjelentek a folyók és az utak, melyek az NPC települések elhelyezkedését befolyásolják. Van lehetőségünk karavánokat útnak indítani, hogy az általunk megtermelt termékeket eladjuk, vagy elcseréljük számunkra hasznosabbakkal.

Nevelhetjük a saját állataink, békésen tengetve a napjaink, csupán önvédelemre koncentrálva, vagy a megfelelő technológiákat kifejlesztve nekironthatunk a világnak, hogy kifosszuk az ellenfeleink – érdemes azért szövetségeket is építeni, mert nem jutunk túl messzire, ha mindenki az ellenségünk.

rimworld

Ha pedig unjuk a jelenlegi bázisunk, akkor útnak indulhatunk egy jobb élet reményében, hátrahagyva a múltunk.

És ez még csak egy apró töredéke a játékban rejlő alap potenciálnak, ugyanis még rá sem tértünk a mod-okra. A teszt során egy módosítást sem próbáltunk ki, azonban szétnéztünk közöttük, és szinte mindenből találtunk, ami kibővítheti az amúgy magában sem unalmas játékélményt.

A játék minden apróságért megbüntet bennünket, ezért érdemes a legkisebb részletekre is odafigyelni – mindig legyen elegendő fa a generátorok üzemeltetéséhez, elég nyersanyag az építkezéshez és bővítéshez, figyeljünk az étel mennyiségére és a szobák hőmérsékletére – és ne hagyjuk megromlani a fejadagokat.

Egy dolog biztos: mindig lesz mivel foglalkozni, miközben tengetjük az űrbéli napjainkat!

Mindenkinek ajánljuk, aki kíváncsi a túlélőjátékok egy más perspektívájára, valamint nem riad vissza a kihívásoktól és a játékmenettől, ami minden apró hibáért megbüntet.

Vélemény:
Majdnem tökéletes alkotás, aktív közösséggel a háttérben.
Vásárlásra alkalmas.


Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek