,,Nem ártana kicsit vigyázni a stílussal'' – Cresser interjú

Az oldalunk mindig kiemelt figyelmet akart fordítani a kezdő videósok segítésére, akikről úgy gondoljuk, hogy méltatlanul kevesebben követik a munkásságukat, mint ahogyan azt megérdemelnék. Ugyan a mostani válaszadónkat nem mondhatjuk amatőrnek, bár ő maga annak tartja magát. Forró Csongor, ismertebb nevén Cresser adott nekünk interjút.

,,Először szkeptikus voltam a VLog videókkal kapcsolatban”

cresser-banner

4 éve kezdted a csatornádat, és két éve nyáron lett meg az 1000 feliratkozód. Azóta, folyamatosan növekszik, jelenleg 6.400 feliratkozód van. Számítottál ilyen lendületre?

-Egyáltalán nem számítottam erre és a mai napig nem tudom teljes mértékben felfogni. Mindig is szerettem a videózást, de most van az a pont, hogy a hobbijaim közül feltört a tetőre, illetve teljes gőzzel azon vagyok, hogy mind minőség, mind tartalom szempontjából is próbáljak fejleszteni, előre haladni.

A kezdetekben WoW, Minecraft és elszórtan még Metin2 is látható volt. De mondhatni, hogy az állandó vonal a WoW a csatornán?

-Eredetileg World of Warcraft Tutorial csatornának indult, mivel akkoriban kompetitíven játszottam a játékkal és rengeteg kérdést kaptam. 2016 tavaszán vett rá valami arra, hogy új vizekre evezzek. Mostanában körülbelül ugyanannyi időt szánok a WoW-ra, mint a LoL-ra, vagy bármelyik másik, a YouTube csatornán szereplő játékra. Illetve annak ellenére, hogy először szkeptikus voltam a VLog videókkal kapcsolatban, nagy hangsúlyt fektetek a hasonló videók készítésére.

cresser__hungarian_youtuber__by_xoanomeox-dauc5eh-1

by_xoanomeox

Minek köszönhető szerinted, hogy ennyi követőd van már?

-Pontos okot én sem tudnék mondani, de talán van egy két tippem. Azóta kezdett ez az egész beindulni, amióta többoldalú a csatorna, tartalom szempontjából, illetve amióta a szívemet, lelkemet beleteszem a videókba. Az elmúlt egy évben rengeteg új technikát sajátítottam el és mondhatni legalább négy-ötször több időt, energiát fektettem bele. A szint tartásán kívül, próbálom folyamatosan új dolgokkal meglepni a követőimet. Legyen az egy apró stílus bevitelétől , a teljesen új kategóriájú videókig bármi.

,,Sokkal többen követték, mint amire számítottam”

Sok élő streamet is láthatunk tőled Youtube-on, 24-órásakat is. Megéri csinálni? Van már olyan törzsközönséged, ami akár végigköveti a napodat?

-A streamelésbe nyáron kezdtem bele, szintén a követők tanácsára. Már a legelején jó mókának tűnt, de nem gondoltam, hogy valaha is ekkora részét fogja kitenni a csatornának. Ezt persze pozitívumnak tudom be, hisz a streamelés sokkal közvetlenebb bármely videónál és ilyenkor látom valójában azt a közösséget, amit ebben az elmúlt pár évben sikerült kialakítani, tehát mindenképp megéri.

A 24 órás élő adással életemben először próbálkoztam és meglepő volt számomra. Sokkal többen követték, mint amire számítottam, nem beszélve arról, hogy volt, aki ha nem is mind a 24 órát, de 20 – 22 órát végig ott volt és aktív nézőnek számított. Ettől a ponttól alakult ki bennem az a cél, hogy fejleszteni szeretnék a streamek minőségén is.

Mikor jött be a LoL az életedbe? Érezhető volt a játék közösségének a nagysága, a többiéhez képest?

-Egész régen, talán 4-5 évvel ezelőtt találtunk rá egy kisebb haveri közöséggel. Komolyabban tavalyelőtt nyáron kezdtem el vele játszani, azonban a csatornán ez nem volt észrevehető, mert akkoriban kizárólag WoW-os tartalmakat töltöttem fel. A közösség nagysága teljes mértékben érződött, főleg amiatt, hogy én hozzá voltam szokva a kisebb, összekovácsolt közösségekhez. Ennek ellenére nagyon is tetszett ez az újdonság.

Melyik volt a legemlékezetesebb videód?

-Legemlékezetesebb videónak a fenti videót mondanám, mivel ez az időszak volt a legmeghatározóbb az egész YouTube csatorna, de az életem számára is. Igaz, hogy ez a videó csak másfél hete készült, de tartalom szempontjából az egész 2016-os évemet összefoglalja. Az aktív YouTube tevékenységemet pedig a 2016-os évtől mondanám, ahol megannyi csodálatos emléket és kellemes pillanatot szereztem.

,,Ne csodálkozzunk ha egy 12 éves gyerek lazán elküld minket melegebb éghajlatra”

Te is többször kritikusan beszélsz a magyar YT jelenlegi helyzetéről, és a jelenleg ,,listavezető” videósokról. Kifejtenéd nekünk a véleményedet?

-Nagyjából 7-8 éve követek embereket YouTube-on, akik között nyilván magyar videósok is vannak. Az elmúlt pár éve pedig észrevettem egy elég szomorú dolgot. Bár a káromkodás és a folyamatos hülyéskedés vicces, de úgy gondolom, hogy itt is van egy határ. Mivel a legtöbb fiatalabb YouTube-ost a tinédzserek követik, szerintem nem ártana kicsit vigyázni a stílussal. Ez egy személyes vélemény, de ha még ezen a platformon is a trágár kifejezéseket hallják, látják, és hogy ez a vicces, akkor ne csodálkozzunk ha egy 12 éves gyerek lazán elküld minket melegebb éghajlatra. Természetesen nálam is előfordul, hogy mérges vagyok vagy épp valamitől megijedek és kicsúszik egy-két ilyen szó, de próbálom tudatosan kezelni ezt. Tehát próbálom megmutatni azt, hogy lehet valaki akkor is jó videós, ha minden második mondata nem a „bazdmeg”. Illetve a „Clickbait-től” is tartózkodom.

Hosszútávra mi a terved? Mi a célod a csatornáddal, azon kívül hogy egyre nézettebb legyél?

-Nem fogom azt a közhelyt használni, hogy „nem a nézettségért csinálom”, hisz mint mindenki más, én is örvendek az egyre több feliratkozónak. Azonban van egy olyan mentalitásom, hogy tudatosan próbálom elfogadni és értékelni mindazt, amivel épp rendelkezem, legyen ez egy tárgy, vagy a YouTube követők. Tehát nem feltétlen befolyásolják a követők a videózáshoz való kedvemet.

De hogy válaszoljak a kérdésre, a tervem az, hogy próbálom a saját anyagi helyzetemnek megfelelően fejleszteni azokat az eszközöket, amik elősegítik a videózást. Persze ezek mellett próbálok csiszolni a saját stílusomon és folyamatosan új technikákat elsajátítani. Játék szempontjából egyelőre a WoW, a LoL, illetve a Minecraft várható, de nem kizárt, hogy amint sikerül a „streamer PC-t” összerakni, belevágok más kalandokba is. VLog videók terén pedig élménybeszámoló, tanácsadásos videó, különböző véletlenszerű témák kifejtése, illetve bejelentő videók várhatóak.

Miért Panda? 🙂

-Ez a legjobb része. A World of Warcraft-on van egy olyan kiegészítő, hogy “Mists of Pandaria”. Streameken nagyon sokszor felhozták a nézők ezt a kiegészitőt, de annyira, hogy nem telt el olyan élő adás ahol legalább 10-15x nem esett volna róla szó. Illetve kifelejtettem azt, hogy a kedvenc állatom is. De tulajdonképpen egyik néző dobta fel az ötletet, hogy ha ennyire panda már minden, akkor miért nem leszünk “mi” is pandák. Szóval azóta is pandák vagyunk és leszünk. 🙂

Köszönjük az interjút, sok sikert a továbbiakban is!


Cresser YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCdNsoFKA2yG3PIInvoGHkpw
Cresser Facebook: https://www.facebook.com/thecresser/


Ajánlott cikk:

Jhin után itt az újabb zenei alkotás

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek