Mumus interjú

Oroszországban is van hazai érdekeltségünk, nem is akármilyen. Az LCL bajnokságokon szurkolhatunk a Team Empire topposának, Szépvölgyi ,,mumus100″ Máriónak. Megkérdeztük, hogyan jutott el idáig.

Egyből beleszerettem

mumusMár season 1 óta játszol, időközben átmentél EUNE-ról EUW-re. De s4 után kezdődött a külföldi karriered. Hogyan kerültél oda, ahol most vagy?

-Ugye én is úgy kezdtem a lolozást, mint bárki más. Rátaláltam az interneten, megtetszett, letöltöttem és egyből beleszerettem. Sok éven keresztül kb. minden szabadidőmet a játéknak szenteltem ezután. Idővel az is kiderült, hogy egész jó vagyok ebben a játékban és pár év után át is mentem EUW-re szerencsét próbálni. Én nagy hátrányba kerültem ezzel, mert sokkal később tudtak megismerni az ottani játékosok. Időbe is telt, hogy felfigyeljenek rám, de az egyik régi csapattársam meghívott, hogy játsszak velük a spanyol ligában. Kb. egy évet töltöttem a spanyol színtéren kisebb nagyobb szünetekkel, majd ezután mentem át az orosz ligába, mikor csapattársam, Bulba meghívott. És azóta a Team Empire-nél játszok.

Tavaly kerültél a Team Empire-be. Mennyivel más ott a játék és a bajnokságok hangulata, mint az általunk ismert LCS-en?

-A játékok sokkal agresszívebbek, kevésbé kimértek. Alapvetően a színvonal is gyengébb, mint mondjuk az EU LCS-en. Sok emberrel beszéltem és például Diamondprox is azt mondta, hogy a LCL top csapatai színvonalban megegyeznek az EU LCS gyengébb csapataival.

Jelenleg milyen nemzetiségű játékosok vannak a csapatban? 

-Jelenleg A jungleresünk svéd, a midesünk ukrán, az ADC szintén ukrán és a supportunk orosz. Az edző orosz és persze én, mint magyar játékos.

Hogy néz ki egy felkészülés egy bajnokságra? Olyankor kiutazol Oroszországba?

-Ugye egy szezon két részből áll. Egy Regular Seasonből és utána a Playoffs. Mi sikeresen kijutottunk a Playoffsra és a döntő előtt három héttel mindannyian kiutaztunk a Team Empire bootcampjére. Ez idő alatt mindannyian csak a fejlődésre tudunk koncentrálni. Reggel felkelünk és játszunk lefekvésig.

A barátaim szinte a legnagyobb rajongóim is lettek

Milyen eredményeket tud maga mögött most a Team Empire? Mi a következő megmérettetés?

-Eddig csak a Tavaszi szezonban a 2. helyet tudhatjuk magunk mögött. Mivel sajnos nem jutottunk ki az IWCI-re, ezért csak a Nyári szezonra kell felkészülnünk, arra viszont jó sok időnk van.

Mondhatni egészen fiatalon kerültél a profi szférába, a barátok és a család mennyire támogatta az ötleted, hogy profi e-sportoló leszel?

-Mind a családom, mind pedig a barátaim végig támogattak ebben. A barátaim szinte a legnagyobb rajongóim is lettek. Sokuk követi a meccseim nagy részét és a szüleim is meg szokták nézni a döntőimet legalább. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam ezzel szerintem, mert nagyon sok ember nem kapna ekkora támogatást (legalábbis Magyarországon), mint amit én kaptam a környezetemtől.

mumus100

Van-e lehetőség feljebb kerülni az LCL-ből? Vannak-e ilyen terveid a jövőre nézve?

-EU LCS. Mint sok más embernek nekem is az EU LCS az, amit el szeretnék még érni minimum. Irtó nehéz bekerülni oda, de nem lehetetlen. Rengeteg kemény munkával és nagyon nagy akaraterővel, de nem lehetetlen.

„Egész nap csak játszani kell a haverokkal és ebből még meg is élsz, hát ez k*rva jó”

A hazai e-sport is feltörekvőben van már. Most hétvégén meghívott vendége voltál a MagyarLoLTV-nek és velük követted az EU LCS döntőt. Milyen érzés volt?

-Fantasztikus élmény volt ellátogatni a magyar stúdióba és megismerkedni az összes kommentárral. Végig nagyon jó volt a hangulat és sok új érdekes emberrel tudtam találkozni. Tényleg mindenki jó fej volt végig és csak a legjobbakat tudom mondani mindegyikőjükről. A meccsek is jók voltak, a Lurdy-ba átmenni megismerkedni néhány rajongóval szintén jó volt.

mumus_thanatos

MagyarLoLTV-Mumus és Thanatos

Mennyire követed egyébként a haza e-sport alakulását? Vannak terveid Magyarországot tekintve is?

-A hazai e-sport alakulását nem követem egyáltalán, annyit tudok, hogy néha vannak kisebb versenyek, de azon felül semmi érdekes. Terveim Magyarországot tekintve szintén nincsenek, mert sajnos jelenleg még nagyon kiépületlen az egész rendszer idehaza. Vannak kisebb kezdeményezések és remélem minél több ilyen, de jelenleg ez még kicsi sajnos.

Mit javasolsz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének hasonló pályára lépni, mint te?

-Valószínűleg mindegyikőjüket próbálnám elriasztani ettől a pályától. A legtöbb fiatal, amikor kitűzi ezt a célt maga elé, hogy profi játékos lesz, mint én is, csak arra gondol, hogy „Egész nap csak játszani kell a haverokkal és ebből még meg is élsz, hát ez k*rva jó”… de a valóságban ez sokkal nehezebb ennél. Annak az esélye, hogy sikerül bejutnod, már szinte egyenlő a 0-val és nagyon kevesen olyan szerencsések, mint én. És ha a karrierednek vége, akkor szintén kell, hogy legyen egy B terv, ami alapján folytathatod az életedet. Szóval ha ezt az utat választod, akkor sem szabad mindent feltenned rá, mert nagy valószínűséggel nem fog sikerülni. Persze az álmainkat meg kell próbálnunk megvalósítani, de mindent csak mértékkel.

Végezetül, mikor és hol tudjuk a legközelebbi meccseteket nyomon követni? 

Az orosz LCS-nek a streamjét a https://www.twitch.tv/riotgamesru oldalon tudjátok követni, valamint a http://ru.lolesports.com/ oldalon tudjátok a ligát követni, de ezeknek a kezdete még messze van.

Mumus elérhetőségei:

https://www.facebook.com/mumus100/
https://twitter.com/mumus100
http://www.azubu.tv/mumus100

mumus


Ajánlott videó:

Riven montázs – Faker és Smeb

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek