MMO-ról MOBA-ra váltott a világ

Ha van olyan képlet, amellyel minden játékos tisztában van, akkor az mindenképpen a fejlődés + item-ek + gyilkolás. Ez megy a Dark Souls-tól kezdve a LoL-on át, szinte minden sikerjátékban. És habár a hasonlóságokat nehéz nem észrevenni, valamiért a preferált játéktípusok trendje mégis változik.

Tíz évvel korábban egy tipikus péntek este a következőképpen indult:

„Öreg, jössz velünk kocsmázni?”
„Nem megy, raid-em van 9-től”

Igen, valamikor az MMO-k világa dominálta az online játékokat. A WoW uralkodott minden más felett, az MMO-k mindegyikből kivette a legjobb elemeket és összerakta egy sikertörténetbe. A Blizzard fénykorában nagyobb hasznot valósított meg, mint egyek kisállamok. Ugyanakkor egy olyan standardot állított fel, amelyet azóta sem tudott senki túlszárnyalni.

De mi is történt az elmúlt években? Hová tűntek az MMO-k? Persze, a WoW még mindig itt van nekünk, de játékosainak száma napról napra csökken. Egészen egyszerűen beütött a klónok támadása. Mindenki WoW-ot szeretett volna piacra dobni. Nem csak azért, mert a játék maga annyira sikeres volt, hanem mert szinte minden olyan elemet felhasznált, ami egy MMO-t szerethetővé tett. Így akarva-akaratlanul is mindenki rá volt kényszerítve arra, hogy abból építkezzen, ami már a WoW-ban megvolt. Mi pedig egészen egyszerűen ráuntunk a klónokra.

Különben is, mennyivel jobban hangzik a következő:

„Igen, találkozunk 9-kor, most épp játszok, de nemsokára vége.”

Flexibilitás… Ezt nyújtja a MOBA, természetesen sok más mellett. Azok a játékosok, akik új, izgalmas dolgot kerestek a LoL-ban tökéletesen megtalálták mindazt, amire vágytak. Így a gamerek hatalmas része lassacskán átvándorolt az MMO-k területéről a MOBA világába. Az emberek már nem Ashbringer-ben gondolkodtak, hanem Infinity Edge-ben. A MOBA megadja a harcot, a fejlődést és a sikerélményt. Nem köt feltétlenül órákon át a gép elé és igen, mostanra látványvilágával is el tud bennünket kápráztatni, emellett pedig ingyenes és mindenki számára elérhető.

Ez új sikerformula, és mint tapasztalhatjuk, tökéletesen működik.

gameskinny.com/pjquw/dial-m-for-moba-why-battle-arenas-are-replacing-mmos


Ajánlott cikk:

A Majdnem Jó Cosplay 2

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek