Mozi

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja – Kritika

salazar

Múlt hónapban elstartolt Jack Sparrow történetének legújabb folytatása, hogy aztán igen gyorsan el is süllyedjen a kritikusok össztüzében. De vajon jogos-e a fanyalgás?

A kritika spoileres tartalommal bír!

Mindazok számára, akik nem hardcore Karib-fanok, talán szükséges lehet egy kis emlékeztető, mert a Karib-tenger saga legújabb része nem a legutolsó epizód, hanem a harmadik rész folytatása, az pedig nem mostanában ment a mozikban. A harmadik részben láthattuk, ahogy a Bolygó Hollandi kapitánya, Davy Jones ledöfi a frissen házasodott Will Turnert, aki viszonzásul átszúrja Jones ládában tartott szívét. A Bolygó Hollandit sújtó átok alapján annak, aki megöli a hajó kapitányát, át kell vennie a kapitány helyét és a tenger mélyén kell hajóznia az idők végezetéig, csupán tízévente egyszer lépve szárazföldre, így Will a tenger foglya lesz. A stáblista utáni jelenetben tíz évvel később Elizabeth mellett egy fiatal fiút láthatunk, míg a háttérben Willel az árbocon a Bolygó Hollandi emelkedik fel a tenger vizéből.

salazar

Ezt a történetszálat folytatta a Karib-tenger kalózai- Salazar bosszúja. Will Turner fia, a már tizenkét éves Henry Turner elhatározza, hogy mindenáron kiszabadítja apját a Bolygó Hollandi átka alól. Úgy véli, tudja is, mi a megoldás: meg kell találnia Poszeidón szigonyát, ami hatalmat biztosít a tenger felett és képes megtörni minden tengeri átkot. A szigony megtalálásához azonban szükség van Jack Sparrow-ra és varázslatos tájolójára. Henry megkeresi a Bolygó Hollandit a tengeren, hogy megossza a tervét apjával is, aki azonban finoman szólva is helyteleníti a tervet, és arra kéri Henryt, messzire kerülje el Sparrow-t és a tengert is.

Pozitív

  • Továbbra is elképesztő környezetben játszódik, látványos és cseppet sem hétköznapi jelenetekkel, és a látvány miatt mindenképp ajánlott moziban nézni
    sok ponton valóban humoros volt
  • Barbossa jól felépített, valódi mélységekkel bíró karakter volt, Geoffrey Rush játéka igazán jó volt
  • A boszorkány karaktere minden feleslegessége ellenére jó, kár, hogy most sütötték el

Negatív

  • Túl hosszú, több ponton felesleges jelenetekkel, túlbonyolított történetszál
  • Jack Sparrow (vagy Johnny Depp) kiégett, gyenge és erőltetett volt
6
De, ahogy már megszokhattuk, nem sűrűn szokott előfordulni, hogy a gyerekek hallgassanak az apai szóra, így Henry természetesen fittyet hányva minden intelemre, tengeri munkát vállal. Közel egy évtized múltán, immár felnőttként a brit királyi hajón szolgál, szabadidejében pedig tengeri legendákat kutat, és minden erejével próbálja megtalálni Jack Sparrow-t. Pechére a hajójának sikerül közvetlen közelről is megszemlélni egy tengeri legendát, ugyanis egy rossz kapitányi döntés miatt behajóznak az Ördög Háromszögének nevezett elátkozott tengerszakaszra, ahol Salazar és élőholtakból álló serege fogadja őket, és lemészárolnak mindenkit. Egyedül Henryt hagyják életben, részben, mert Salazar – a jövőben maffiózó körökben is népszerűvé váló – szokása, hogy mindig hagy egy túlélőt, aki majd mesélhet róla, részben pedig, mert az élőholtak vezére nagyon szomjazik Jack vérére, így Henry-vel üzeni meg mindenki kedvenc rumnyakaló kapitányának, hogy a halál már a nyomában jár.

Jack ez idő alatt a Szent Márton-szigeten próbál bankot rabolni bandájával. Tervük nem jár sikerrel, bár megszerzik a széfet, de nem jutnak vele pénzhez, így a legénység, megelégelvén a sorozatos balszerencsét, elpártol Jacktől. A magára maradt, hajótlan és legénység nélküli kalózkapitány egy kocsmában pénz híján hirtelen felindulásból a tájolóját kínálja fel egy üveg rumért cserébe. Csakhogy – bár ezt Jack nem tudja -, éppen a tájoló volt az, ami Salazart az Ördög háromszögében tartotta fogságban, így amint megválik tőle, Salazar kapitány és legénysége kiszabadulnak. Jacktől persze a balszerencse nem pártol el a tájoló eladása után sem, így rövid úton börtönbe kerül.

karib-tenger

A börtönben megismerjük Carina Smyth-t, egy fiatal lányt, aki rajong a csillagászatért, mániákusan keresi sosem látott apját, és jelenleg a sziget börtönében várja, hogy felakasszák boszorkányság vádjával. Ugyanebbe a börtönbe kerül Henry is, aki miután az egyetlen túlélőként visszatért az Ördög háromszögéből, árulás vádjával várja a kivégzését. Hamarosan kiderül, hogy közös céljaik vannak (a kivégzés elkerülésén túl persze): a Carinanál lévő napló és a lány csillagászati ismeretei jó eséllyel elvezethetik őket Poszeidón szigonyához. Henry a börtönben találkozik végre Jack-kel is és átadja neki Salazar üzenetét, ezzel rábírva az iszákos kapitányt, hogy segítsen a szigony megtalálásában, amennyiben nem akarja Salazar kezei közt végezni.

Miután mindannyian elszöknek a bitófa elől, Jack és – az időközben visszatért – legénysége tengerre szállnak, Henryvel és Carinával együtt, csakhogy utóbbiakat immár fogolyként viszik magukkal.
Eközben Salazar és legénysége elfoglalják a tengert, elpusztítva minden útjukba kerülő hajót. Barbossa, a jelenlegi legnagyobb kalózkapitány, alkut köt Salazarral, hogy mentse az életét és a hajóit, vállalva, hogy leszállítja a bosszúszomjas kapitánynak Jack Sparrow-t.

Hamarosan azt is megtudjuk, miért kívánja ennyire Salazar Jack halálát. Kiderül, hogy valaha messze földön híres spanyol tengerész volt, aki elvakultan üldözte a kalózokat, és feltett szándéka volt, hogy megszabadítsa tőlük a tengert. Közel járt a céljához, már csak egy kalózhajó volt hátra: a Fekete Gyöngy, és fedélzetén a legénység tagjai közt az akkor még fiatal Jack Sparrow. A varázslatos tájoló, ami megmutatja szívünk leghőbb vágyát, a Gyöngy kapitányáé volt. Egy Salazarral vívott csata után a haldokló kapitány Jacknek adta a műszert, lelkére kötve, hogy soha ne váljon meg tőle, mert a tájoló nagy hatalommal bír. Jacknek a tájoló segítségével sikerült Salazar hajóját az Ördög háromszögébe csalnia, ahol a hajó a tenger mélyére süllyedt, a legénység pedig odaveszett. Hősies tette után Jack lett a Gyöngy új kapitánya, Salazar és legénysége pedig élőhalottakká váltak, és a háromszög fogságában rekedtek, mindaddig, míg Jack birtokolta a tájolót.

johnny-depp-kaya-scodelario-and-brenton-thwaites-in-pirates-of-the-caribbean-dead-men-tell-no-tales-2017-large-picture

Barbossa megszerzi az elkótyavetyélt tájolót, és a segítségével megtalálja Jack hajóját. Jack, Henry és Carina egy közeli szigetre menekülnek, ahol egy ideig biztonságban vannak, mert Salazar és csapata a rajtuk lévő átok miatt nem léphetnek szárazföldre. Az élőholtak kapitánya Barbossát küldi Jack után, aki azonban átveri a bosszúszomjas spanyolt, és a szigony megszerzésének reményében társul örök riválisával. Menekülés közben ráébred, hogy Carina az ő gyermeke, de ezt a titkot nem osztja meg a lánnyal.

Carina a csillagokból való tájékozódás alapján egy, a térképeken nem szereplő szigetre vezeti a legénységet, ahol a szigony található. Mikor partra szállnak, és Carina a napló borítóján található követ visszailleszti annak eredeti helyére, mire a tenger vize kettényílik, és a tengerfenéken elébük tárul Poszeidón szigonya. Közben Salazar és hajója is megérkezik, a két csapat egymásnak esik. Harc közben a szigony kettétörik, ez pedig megtör minden átkot. Így Salazar és legénysége is ismét emberré válik, viszont a ketté vált tenger is összecsap. A Gyöngy legénysége a horgonylánccal próbálja kimenteni Carinát, Henryt és Jacket, Salazar pedig próbálja lerántani őket, mert még most is bosszúra szomjazik. Jacket azonban csak Carinával együtt tudná megölni, ezt pedig Barbossa a saját élete árán akadályozza meg. A lány csak ekkor jön rá, hogy Barbossa kapitány az apja.

Salazar és legénysége Barbossával együtt odavész, a többiek megmenekülnek. A szárazföldön Henry és Carina egymás karjaiban köt ki, Will Turner pedig az átok fogságából szabadulva sok év raboskodás után újra partra száll, és együtt lehet végre a családjával. Giccses naplemente, horizont felé elhajózó Fekete Gyönggyel, vége főcím.

Ezen a ponton megkönnyebbülhetnénk, hogy most már talán abbahagyják a sokadik bőr lehúzását a szebb napokat látott Sparrow kapitányról, de sajnos megvan az esély rá, hogy a Disney nem engedi ki a még mindig elfogadható bevételt termelő sztorit a mancsaiból. Legalábbis a stáblista utáni jelenet nyitva hagyja a lehetőséget a folytatásra.

Ez pedig elszomorító, mert a Karib-tenger kalózai egy eredetileg nagyon szórakoztató és látványos film volt, amit azonban epizódról epizódra tettek egyre kuszábbá, belekényszerítve a felesleges és erőltetett csavarokat, újabb és újabb átkokat, legendákat és mágikus kiegészítőket találva ki.

A karakterek egyre laposabbak, Will és Elizabeth elkoptatása után szükség volt a vérfrissítésre, de hiába pótolták a korábbi szereplőket Henry és Carina képében friss húsokkal, az új karakterek már csak gyenge és vértelen másolatok, egyéniség és valódi szerethetőség nélkül. Calypso/Tia Dalma népszerűsége után természetesen beiktattak egy boszorkányos szálat ezúttal is, csakhogy az új boszorkány (bár külsejében és karakterét illetően is jó volt) a történet szempontjából teljesen felesleges, a sztoriba erőszakolása pedig átütően erőltetett.

Pirates-of-the-Caribbean-Dead-Men-Tell-No-Tales

A két megszokott karakter Jack Sparrow és Barbossa kapitány, utóbbinál valódi színészi játékot is láthattunk, őszinte érzelmekkel, és egy igazán tökös karakterrel, aki valóban megtesz bármit, hogy megvédje a kincseit (akár anyagi, akár érzelmi szempontból van szó kincsről). Sajnos Jack Sparrow karaktere elfáradt az eddigi 4 rész háton cipelésétől, és mostanra már csak önmaga paródiája, egy erőltetett ripacs, rutinból leadott műsora volt. Nem igazán lehetett tőle értékelhető mozzanatot látni, az egyetlen szórakoztató és üdítően friss jelenet az ifjú Jack pimaszsága, valamint kapitánnyá válásának története volt.

A filmet viccesnek szánt, de teljesen indokolatlan és felesleges epizódok egész sora bonyolította és nyújtotta meg még jobban. A bankrablásos jelenet feleennyi idő alatt talán valóban humoros lett volna, de így elnyújtva izzadságszagúvá és unalmassá vált. A boszorkány felbukkanása, vagy a szigeten az esküvői közjáték mind lényegtelen, oda nem illő, és az egyébként is ezer szálon futó sztori ívét csak még jobban összekuszáló és megtörő epizódok voltak. Ismét bebizonyosodott ’a kevesebb több’ elv örök igazsága, mert ezen felesleges jelenetek nélkül a film rövidebb lett volna, zavaró töréspontok és túlbonyolítás nélkül, így azonban bazáriasan zsúfolttá vált.

A Salazar bosszúja nem tudott már újat hozzátenni a Karib-tenger szériához, de láthatóan nem is ez volt a cél. A filmről süt, hogy valódi mondanivaló és tartalom nélkül készült, a rajongók pénztárcájának megnyitására. Olyan, mint egy Swarovski vállalat: rendkívül látványos iparosmunka, ami futószalagon állít elő valódi értékkel nem bíró, de a célközönség számára drágán eladható terméket. Épp ezért jó eséllyel mindaddig folytatni fogják a sztorit, amíg Johnny Depp vállalja (a kisujjából másnaposan és kómában fekve rutinból is kirázható) ripacskodást.

Lia


A lehetőséget köszönjük a Corvin Mozinak! További premiernapok:
https://www.facebook.com/groups/1393615234016744/


Ajánlott cikk:

Alien: Covenant – Kritika

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek