Interjú – Heniko Cosplay

A civil életem olyan, akár egy szuperhős inkognitója: teljesen átlagos

A következő interjút Barna Henrietta Babett-el, avagy Heniko-val készítettük. Megkérdeztük, mit jelent számára a cosplay világa, hogy hogyan készül el egy-egy művével, és a cosplay hazai helyzetére is kitértünk. Fogadjátok szeretettel!

Amikor nem veszed fel valakinek az alakját, mivel telnek a napjaid? Mik foglalkoztatnak még a cosplayen kívül? 

-A civil életem olyan, akár egy szuperhős inkognitója: teljesen átlagos. Irodai munkát végzek. Szóval, ránézésre senki sem mondaná meg rólam, hogy ilyen különleges hobbinak hódolok. (Kivételt képeznek ez alól, akik esetleg otthon látogatnak meg. Azoknak egyből leesik, látva a lakás dekorációban felbukkanó óriás szárnyat, vasmacskát és pávás botot.) A cosplay mellett más dolgok is érdekelnek. Többnyire olyanok, ahol szabadjára engedhetem az alkotási vágyamat és a kreativitásomat. Több mint tíz éve az írás az egyik szenvedélyem. Ez alatt az idő alatt már írtam egy könyvet. Másik kedvencem a fényképezés. Bár nincs szakirányos végzettségem hozzá, mégis szeretem. Van egy hangulata, amikor sikerül megörökíteni egy-egy különleges pillanatot, helyszínt vagy egy cosplayt. Amikor nem nagy cosplay-el készülök, akkor rendszerint fotózni szoktam a rendezvényeken – persze csak cosplayben. Azt hiszem ez ilyen védjegynek tekinthető.

Heniko Cosplay (link) oldaladról kiderül, hogy 2011-óta foglalkozol hivatásszerűen a cosplay-el. Ez hazai viszonylatban mit jelent?

-Úgy fogalmaznék, hogy 2011-ben éreztem magam elég elszántnak ahhoz, hogy kipróbáljam magát a cosplayt. Persze előtte is voltak már próbálkozásaim, mivel az első egy-két conom után rájöttem, hogy sokkal „bulisabb” ha némileg én is beöltözöm. Először két szekrény cosplay-el kezdtem, aztán 2011-ben jött valódi cosplayes bemutatkozásom: verseny cosplay az Ookami kakushi című animéből.

heniko2

Foto by: Czinege Photography

Attól, hogy valaki kedveli az animék világát, nem feltétlen jelenti azt, hogy cosplayezni is fog. Téged mi motivált belevágni?

-Talán az, hogy én megláttam benne a lehetőséget. Tény, hogy a con alapból egy hatalmas buli. Sok szó esik az anime világról, de ha cosplayt viselsz, sokkal többé válik az egész rendezvény. Cosplayben te magad lehetsz a szeretett szereplő, ez pedig egy jó karakterválasztásnál olyat eredményezhet, mint, amit egy filmcsillag érezhet a rajongói között. Felfigyelnek rád, fényképet szeretnének rólad / veled, érdeklődnek, hogy miképpen készült az egész kompozíció. És talán a legmenőbb része az, amikor mesélsz, akkor nem más munkáját dicséred, hanem a sajátodat. Szerintem, ez több mint elég ok arra, hogy bárki belevágjon.

Sok elismerést és díjat is kaptál már. Cosplayes pályafutásodban mire vagy a legbüszkébb?

-Mondhatnám, hogy egyértelműen a győzelmekre, vagy a jelölésekre. Teljesen logikus és kézenfekvő válasz lenne. Mégis inkább úgy gondolom, hogy arra vagyok a legbüszkébb, hogy sokan ismerik a nevemet és követik a munkásságomat. Egy átlag embernek nincs olyan sok ismerőse, pláne nem követője. Ellenben én csak a cosplayes oldalamon tudhatok magaménak több, mint hatszázat. Ez egy elképesztő szám. Főleg úgy, hogy 2011 előtt, a Heniko Cosplay még nem jelentett semmit sem.

Bármiből lehet cosplay kiegészítő

heniko

Fotó: Csákvári Attila

Mennyire vagy elégedett a hazai cosplay programokkal és szervezésekkel? 

-Hogy őszinte legyek, én száz százalékban csak a Mondocon szervező csapat által szervezett rendezvényekre járok. Vidéki kisebb rendezvényekre nem utazom, a PlayIT pedig nem igazán az én világom. Így az utóbbi kettőről nem nagyon tudok véleményt alkotni. A Mondocon szerintem igyekszik mindig a legjobb programokkal előállni a látogatóknak. Sokféle választható opció van, a szervezők segítőkészek. Nincs okom panaszra.

Mi az, ami jelentős különbség lehet a hazai és a külföldi cosplay rendezvényeken?

-Ebben a témában nem tudok véleményt alkotni. Nincs viszonyítási alapom, mivel egyszer sem voltam külföldi rendezvényen.

Félelemre szerintem senkinek sincs oka

heniko

By: Czinege Photography

Ruháidat, sminkjeidet és egyéb kiegészítőidet hogyan szerzed be? Mi az, amit te készítesz el belőle?

-Az egyszavas válasz erre az, hogy mindenhonnan. A pár éves munkásságom alatt már többször bizonyosságot nyert, hogy bármiből lehet cosplay kiegészítő. Legyen szó akár egy csúszásgátló szőnyegről, vagy egy védősisakról, amit a fűkaszáláshoz használnak. Bármilyen bolt lehet a leendő cosplay kiegészítőinek forrása. Amikor munkához látok, igyekszem végiggondolni, hogy hogyan tudnék hatékonyabban, kevesebb anyagköltséggel dolgozni. Mindig keresem az alternatív lehetőségeket. A verseny cosplayekben a legnagyobb rész saját munka. Azokhoz szinte minden részletet neked kell elkészítened, főleg a ruha résznél vagy a komplett fegyvereknél. A szekrény cosplayekben kevesebb munka van, hiszen ahhoz van, hogy boltban találom meg készen a tökéletes kiegészítőket, részelt darabokat.

Mik a célok és tervek a cosplay-es jövődet tekintve?

-Nincs konkrét célom. Csak kiválasztok egy szimpatikus jelmezt és elkészítem, ha tudom. Addig akarom csinálni, amíg örömömet lelem benne. Ha mégis kellene belőni egy konkrét célt, akkor talán az egy páncélos cosplay lenne, hiszen olyat még sosem csináltam. Másfelől egyszer szívesen kilátogatnék egy külföldi rendezvényre. Kíváncsi vagyok ott hogyan követik ezt a műfajt.

Azon kívül, hogy jól néz ki és jó pofa dolog találkozni más beöltözöttekkel, ez biztosan egy életérzés is, amit nem érezhet az, aki nem próbálta. Mit javasolsz azoknak, akik tervezik, hogy belevágnak, de esetleg félnek az egésztől?

-Félelemre szerintem senkinek sincs oka. Ez nem egy felvételi, állásinterjú vagy záróvizsga. Pont az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Az év többi napján azok vagyunk, akik. Miért ne lehetnénk ilyenkor kivételesen mások? Én mindenkinek bátran tanácsolom, hogy nyugodtan próbálkozzon. Nem mondom, hogy nem találkozhatnak majd negatívummal, kritikával, mert az mindenhol van. Sajnos vannak emberek, akik csak akkor elégedettek magukkal, ha másokat bánthatnak a saját és társaik szórakoztatásra. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez az árnyék gátolja a vágyakat. Kell nagyot álmodni, főleg, ha az egy fantasztikus cosplay terv.

heniko

Photo by: Christian Paprika

Sosem törekedtem arra, hogy népszerű cosplayt válasszak

Mikor és hogyan dől el, hogy legközelebb milyen cosplay-el készülsz?

-Hogyan dől el? Néha csak egy ötlet bontakozik ki a fejemben, máskor meglátok valamit egy animében, vagy szimplán csak a google keresőjében. Mindig igyekszem okosan választani. Fontos, hogy azonosulni tudjak a karakterrel, hogy testhezálló legyen. Ha utóbbi nem teljesül, akkor már dobom is. Sosem törekedtem arra, hogy népszerű cosplayt válasszak. Szeretem az egyediséget, no meg a nagy kiegészítőket.

Számodra mit jelent a cosplay? Mi az, amit neked ad mindez lélekben?

-Úgy gondolom, hogy a cosplay egyenlő az önmegvalósítással. Azon kívül, hogy a határainkat feszegetjük, megismerjük saját magunkat. Velem legalábbis így volt. Sosem gondoltam volna, hogy képes vagyok megcsinálni a valóságban valami olyat, amit más egy animált világba szánt. Kaszát csinálni? Ember nagyságú szárnyakat vagy egy rakétakalapácsot? Nos, képes voltam, és erre büszke vagyok.

Hol lehet téged látni legközelebb? És ami érdekesebb; kinek a bőrében? 

-Legközelebb a nyári Mondoconra látogatok ki, ám az még nekem is meglepetés, hogy milyen karakterré változom majd.

heniko


Heniko Cosplay: https://www.facebook.com/HenikoCosplay


 

Ajánlott cikk:

LoL rajongói rajzok – Galéria

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek