Hogyan keress pénzt Magyarországon az e-sporttal?

,,Az eSports Horizon célja, hogy bárki pénzt kereshessen az elektronikus sportokkal, azaz bejelentett, tiszta jövedelmet szerezzen a játékkal.”

Több mint egy éve olvashattunk egy Telenor által meghirdetett startup győztes csapatról, akiknek az ötletük a hazai e-sport köré épült. Azóta már hosszas készülődés zajlik, hogy végre elindulhassanak. Az eSports Horizon célja és egyben mottója, hogy bárki pénzt kereshessen az e-sportokkal. Pár hasonló oldalt ismer ugyan a nagyközönség, de azon kívül, hogy végre egy magyar csapat készít magyaroknak egy platformot, az eSports Horizon több lesz, mint egy matchmaking oldal. A cég alapítójával, Árkosi Adriánnal készítettünk interjút.

esports-horizon-logo

Köszönjük, hogy elvállaltad az interjút! Az alapításon kívül, milyen feladatot töltesz be a csapatban?

-A feladatom elég sokrétű, kezdetben a fejlesztésért feleltem, majd mikor kezdtek komolyra fordulni a dolgok nekem is váltanom kellett. A Telenor Accelerate után, mára csak a frontenedet viszem, az időm nagy részét a cég menedzselésével töltöm.

Mi az Esports Horizon célja?

-Az eSports Horizon célja, hogy bárki pénzt kereshessen az elektronikus sportokkal, azaz bejelentett, tiszta jövedelmet szerezzen a játékkal. Ezen felül persze számos kisebb-nagyobb küldetésünk van. Célunk még az eSport népszerűsítése, az amatőr játékosok képzése, és fontosnak tartjuk a közösség építését is.

Szerinted egy edzőnek mennyire nehéz a dolga hazánkban jelenleg?

Van jó pár kiemelkedő tehetségű játékos Magyarországon is. Azonban sajnos ritka az olyan, aki közülük jól tud tanítani is. Tapasztalataink szerint a játékosok nyitottak rá, hogy átadják a tudásukat, csak eddig nem volt lehetőségük ezt szervezett, tiszta keretek között megtenni. Bízunk benne, hogy platformunk hasznos lesz mindkét fél részére.

Említetted, hogy az új platform segíteni fogja a közösség együttes munkáját. Hogyan? 

-Igen. Oldalunkra hétről-hétre integráljuk az új funkciókat, minden update alkalmával bekerül valami új közösségi feature. Lehetőség van játékosok és csapatok követésére, közvetlen üzenetváltásra. A játékosok jelezhetik, ha csapatba szeretnének lépni és fordítva, ha a csapat éppen új játékosokat keres, feladhat hirdetéseket bizonyos pozíciókra. Egy példával szemléltetve, mi képzéseket ajánlunk a játékosoknak a meccs előzményeik alapján. Ezen statisztikákat felhasználva, nagyjából profilozható, hogy melyik játékos milyen területeken szenved hiányt.

Ha a játékos elfogadja az ajánlott képzést, összekötjük az edzővel, létrejön a chat. Itt időpontot ajánlhat az edző. Ezen felül egy gombnyomással akár TS vagy Discrod szobát is generálunk nekik, hogy még könnyebb és gyorsabb legyen a kommunikáció.

Kreditet hogyan lehet szerezni a felhasználóknak?

-Oldalunk alapvetően be- és kifizetéses módon működik. Itt fontos kiemelnem, hogy a befizetett összeg nem kiadás, hanem befektetés. Az egyenlegen lévő összeget bármikor kivehetik maguknak a játékosok a PayPal fiókjukra.

Tehát kreditet egyfelől egyenlegfeltöltéssel lehet szerezni. A befizetett összeg a játékos ESH számlájára kerül. Ebből az egyenlegből vásárolhat magának képzéseket, vehet részt versenyeken és kihívásokon. Ha versenyen dobogós helyezést ér el vagy megnyeri a kihívást egy másik játékos/csapat ellen, a nyereményalappal lesz gazdagabb. Ez kupáknál (versenyeknél) a nevezési díj függvénye, kihívásoknál egy mérkőzéssel akár 200€-t is nyerhet.

Milyen egyéb funkciókkal érkezik még a platform?

-Az eSports Horizon funkcióit 3 részre tagolhatjuk.

  • Training, melyben a játékosok profi és elismert eSportolóktól vásárolhatnak képzéseket.
  • Matchmaking, melyben a játékosok kihívásokat indíthatnak más játékosok/csapatok ellen és kupákra, bajnokságokra nevezhetnek.
  • Közösségi funkciók, melynek lényege a közös játék megteremtése, a csapatba lepés, követés, megosztások, kedvelések, hozzászólások stb.

Hogyan kell ezeket elképzelni?

-Ezek a funkciók mind közvetlenül vagy közvetve, de kapcsolódnak egymáshoz. Az alapján ajánlunk ellenfelet, hogy milyenek voltak az előző mérkőzései. Elsősorban azoknak a játékosoknak jelenítjük meg a Tagfelvételt hirdető csapatokat, akik arra a pozícióra a lehető legalkalmasabbak. Azoknak a játékosoknak az eredményeit, bejegyzéseit jelenítjük meg a Feed-en, akiket követett vagy kedvelt. Ezen felül persze számos apró, ám izgalmas funkció kerül majd be fokozatosan a platformra.

Az ilyen versenyeknek milyen jutalma lesz? Esetleg az oldalon beváltható kreditek?

-A versenyeknek a jutalma közvetlenül a kredit. A létrejött nyereményalap az első három helyezett között kerül szétosztásra.

Rendezvények, versenyek szervezésén gondolkoztok?

Természetesen számos tervünk van kisebb és nagyobb saját szervezésű versenyekre, sőt rendezvényekre is. De egyelőre a jelenleg is meglévő, ígéretes versenyek és rendezvények támogatását tartjuk fontosnak.

esports-horizon

Milyen bajnokságok szervezését támogatja a platform jelenleg, és várható-e bővítés?

-Jelenleg 10 játékot támogat oldalunk, 3 egyéni és 7 csapatos játék. Ezek: League of Legends, Overwatch, Smite, World of Tanks, CSGO, DOTA 2, Heroes of the Storm, Call of Duty valamint Hearthstone és FIFA 17. Jelenleg is folyamatban van 2 új játék integrálása valamint a közepesen távoli jövőben pedig az XBOX, PS, Mobil platformok támogatása is.

Várható még bővítés a funkciókban, ha igen ezekre milyen gyakorisággal számíthatunk?

-Heti egy Update-et adunk ki, ezek túlnyomó része hibajavítás és néhány új funkció. Ez egészen a Béta végéig így lesz, amint a Bétát lezártuk, ritkulnak ezen fejlesztések.

Csak hazai, vagy nemzetközi téren is szeretnétek szerepet vállalni?

-Mindenképpen a cél a mielőbbi nemzetközi terjeszkedés, de ez csakis stabil alapokkal lehetséges, így egyelőre ez a következő év elejére tehető.

Saját véleményed szerint milyen hatással lesz ez a közösségre? Bátoríthatja azokat is, akik eddig nem mertek benne részt venni, vagy inkább a haladóbb játékosoknak szól?

-Természetesen először az online versenyzésben jártasabb, bátrabb játékosok fogják kipróbálni, majd remélhetőleg használni a platformot. De bízunk benne, hogy az Early adopters-ek eredményei meggyőzik majd a többi játékost is és egy nagy közösség alakul ki az oldalon.

Ha valaki nem szeretne pénzben játszani, nekik is megéri regisztrálni az oldalatokra?

-Számos ingyenes versenyt indítunk heti rendszerességgel. Ezeken főleg tárgy és kisebb pénznyeremények kerülnek kiosztásra. Ezen felül a legjobbak bejuthatnak a nagy összdíjazású versenyekre is nevezési díj nélkül. Igyekszünk mindenki számára megteremteni a lehetőséget a fejlődésre és a komoly szintű tétre menő játékra.

Köszönjük az interjút. Izgatottan várjuk a fejleményeket, sok sikert a munkátokhoz!

Kövessétek őket, ha nem akartok lemaradni a fejleményekről:

eSports Horizon Facebook: https://www.facebook.com/esportshorizonhu/?fref=ts
Web: https://esportshorizon.com/

esports-horizon


Ajánlott cikk:

Egy hatásos ranglétramászási módszer – Kata In Wonderland –

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek