A gamerek ereje

,,Teemo main vagyok, papírom is van róla”… hangozhatna el a mondat, de köztudott; ilyen nem létezik. Hazánkban viszont elsőként alakult meg egy olyan e-sport egyesület, ahol ugyan nem kapunk Teemo Main diplomát, de hivatalos keretek között fejlődhetünk kedvenc játékunkban, a League of Legends-ben. A Gamer Power egyesület három tagjával beszélgettünk, miközben körbevezettek minket a budapesti eDojo-ban.

​​Mondhatjuk, hogy a hagyományos, iskolai informatika órából nőtte ki magát a Gamer Power eSport Egyesület. Mesélnétek kicsit az előzményekről?

Tarján​​“Pixelace”​​Marcell​: Igen, valahogy úgy is mondhatjuk. Montamy-val programozást tanítunk a Gamer Power oktatás központban gimnazistáknak, és sokszor felmerült a diákjainkban a kérdés, hogy mikor játszunk már velük végre. Így eleinte hétvégéken egy napot kijelöltünk, hogy akkor jöhetnek be hozzánk a terembe és játszunk velük közösen. Ez nagyot szólt, mivel ilyenkor oktató és diák egyenrangú lett a játék ideje alatt, ezt nagyon élvezték. Természetesen mi is szívesen játszottunk a srácokkal és arra gondoltunk, hogy ezt akár komolyabb formában is meg kellene próbálni. Elkezdtünk hát tervezgetni egy egyesületet, ahol az e-sporttal foglalkoznánk.

Domokos​​“Montamy”​​Roland:​ Ekkor történt, hogy egy házibuli alkalmával egyik játékosunk mesélt rólunk, és ennek kapcsán megkerestek a CrewBest-es srácok, akiknek köszönhetően meghívtak bennünket is az első 100 órás stream forgatására, ott találkoztunk először Buresszel, akinek szintén tetszett az ötletünk.

Mi az egyesület fő célja, feladata?

Burián​​“Buresz”​​Koppány:​ Az egyesületünknek rengeteg feladata van, de mind közül talán a legfontosabb az e-sport megismertetése és népszerűsítse. Rendezvényeket szervezünk vagy segítünk másoknak a lebonyolításban. Szeretnénk minél több játékosunkat eljuttatni offline rendezvényekre, ahol szurkolhatunk nekik. Mindeközben reméljük, hogy a srácok is jól érzik magukat nálunk.

​​Montamy​​:​ Szeretnénk elérni hogy a srácok is sportként tekintsenek a kompetitív játék módra és ne csak úgy, mint ha a grundra járnának ki focizni.

Régóta működtök már, mégis csak most nyittok jobban a nyilvánosság felé. Hogyan zajlott eddig az egyesület élete, és miért várattatok a magatokról való híradással?

Pixelace: Szerettünk volna előbb biztos alapokat teremteni, mielőtt bármit is nyilatkozunk. Nem akartuk, hogy légből kapott fikciókra meg gondolatokra keljen támaszkodnunk. Próbáltunk utána járni, hogy milyen lehetőségek rejlenek tulajdonképpen a hazai e-sportban és mi mit tudunk hozzátenni.

Montamy​​:​ Valamint el kellett jutnunk a saját LoL-os edzés-anyagunkkal is olyan szintre, hogy azzal előállhassunk.

Több csapatot is terelgettek már, sok játékosnak segítetek, helyt és tudást is biztosítotok mindenkinek. Sőt, az a hír járja, hogy a legsikeresebb hazai csapattal, a THR is együtt dolgoztok. Pontosan mit és hogyan dolgoztok velük?

Pixelace: Halász Norbival úgy február környékén találkoztam és megbeszéltük, hogy megpróbáljuk kölcsönösen támogatni a másikat, így a THR nálunk bootcamp-elt a Telekom Hajó után és a Szófiai versenyük előtt. A játékosok sokat segítettek az edzés-anyagunk elkészítésében, ezúton is szeretnénk megköszönni nekik! Azóta több rendezvényen is közösen jelentünk meg és segítjük egymás munkáját, ahol csak tudjuk.

Mit kaphat tőletek, aki csatlakozni szeretne az egyesülethez?

Montamy: ​​Nagy vonalakban két dolgot; esport köré épülő közösséget és lehetőséget, egy esportolói pálya elindításához. Az közösséget nem hiszem, hogy nagyon meg kell magyaráznunk, mindannyian szeretünk játszani, ezért könnyen megvan a jó hangulat. Az esportolói pálya elindításához pedig megvannak a megfelelő körülmények: általunk képzett, saját edzés anyagunkat ismerő League of Legends trénerek, bootcamp lehetőség a teremben, meccs elemzéseket és támogató környezetet tudunk biztosítani.

Sok rendezvényen részt vesztek, akár csapatokkal, akár az egyesület előadójaként. Mi a véleményetek a hazai rendezvényekről és az e-sport helyzetéről?

Buresz​​: Én azt gondolom, hogy most a legizgalmasabb a hazai esport élet a rendezvények terén. Jóformán nem telik el úgy hét, hogy ne legyen valamilyen online vagy offline esemény, ahol tudunk szórakozni, eszmét cserélni vagy akár szurkolni. Nálunk az a kellemes helyzet áll fenn jelenleg, hogy bármit kipróbálhatunk, és amire vevő a közösség azt erősíthetjük. Nincs még kialakult képünk nekünk sem az esportról, így még formálhatjuk, és örömmel látom, hogy ez aktívan zajlik jelenleg is!

Montamy: ​​A magyarországi esport folyamatosan fejlődik, viszont azok számára akik nincsenek benne, ez egy megfoghatatlan, nem ismert világ. Ezért sokszor negatívan nyilvánulnak meg a témában. Reméljük, hogy esportolóinkon keresztül a “kívülállókat” is közelebb tudjuk hozni az esport világához és bevonzani a témába vágó rendezvényekre őket. Ezt szükséges lépésnek tartom, hogy itt Magyarországon fejlődni tudjon az esport kultúra.

Pixelace​: Én kifejezetten örülök neki, hogy egyre több és több rendezvény van, ami a témával foglalkozik. Így nagyobb esélye van annak, hogy mindenki megtalálja a számára szimpatikusat. Az ilyen rendezvények remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy újabb érdeklődőket vonzzon be az esport világába, vagy a már meglévő fanokat szórakoztassa, és a játékos rétegnek közönségtalálkozót biztosítson. Az esport szerepe pedig hazánkban is lassacskán egyre meghatározóbb és egyre több szereplőre tesz szert.

Ha minden rendben halad, mi a végcélja az egyesületnek?

Buresz:​​ Olyan stabil hátteret biztosítani a magyar gamer közösségnek, ahol minél színesebben tudunk hozzájárulni a fiatalok fejlődéshez. Ezenkívül a hazai e-sport színvonalát és értékét növeljük.

Hol lehet veletek találkozni, jobban megismerni az egyesület munkáját legközelebb?

Buresz:​​ Napi szinten bent vagyunk az eDojo termünkben. A terem használatot, illetve a velünk való találkozást pedig Facebook oldalunkon keresztül tudják az érdeklődők megbeszélni velünk. De élőben az összes nagy hazai LoL-al kapcsolatos rendezvényen jelen vagyunk. Van egy honlapunk is, ahol további információkat találhatnak az érdeklődök az egyesületünkről: www.edojo.hu.

Köszönjük az interjút, sok sikert a továbbiakban!

Gamer Power eSport Egyesület Facebook: https://www.facebook.com/gp.edojo/


 

Hozzászólások

geex.hu

E-sport hírek a League of Legends, Counter-Strike és a
Hearthstone világából. PC és konzoljáték hírek, Cosplay.Legújabb cikkek

Tweet-ek

Tavaszi MondoCon - Programok - https://t.co/VtqCvFV2Iq https://t.co/1hPVgD4p1V
CTM - Top 2 interjú és pakli - https://t.co/tmjWbH6l2S https://t.co/ZKZP1ZG2AZ
Egyedi Metin szerver készül - https://t.co/bRrjeANLdX https://t.co/ozuOFrxwa7

Flickr képek